С увеличаване на заболяваемостта от коронавирус у нас изглежда, че все

...
С увеличаване на заболяваемостта от коронавирус у нас изглежда, че все
Коментари Харесай

Само в София 1700 ученици са пожелали да учат онлайн

С увеличение на заболяваемостта от ковид у нас изглежда, че от ден на ден родители декларират предпочитание децата им да преминат в образование от разстояние. Само в София са издадени 1700 такива позволения, а в страната към момента данните не са систематизирани. Това стана ясно през днешния ден в първия ден на втория образователен период, в който в учебните заведения се върнаха учениците от 7, 8 и 12 клас. По-малките от 1-4 клас учат присъствено от 4 януари. 

" В София последователно виждаме процеса, с увеличение броя на карантинираните се усилва и броят на искащите да преминат в електронна среда . Към този миг районно ръководство е разрешило на 1700 възпитаници да учат отдалечено ". Това заяви пред шефът на РУО-София Ваня Кастрева, която прикани родителите да бъдат спокойни, защото от ръководството реагират бързо при одобряване на заявките за онлайн образование. " Нашата противоположна връзка е, че преобладаващата част от децата биха желали да се върнат в клас. За тях общуването в тяхната среда е нещо естествено и мечтано ", акцентира обаче тя.

" Последните дни имаме голям брой подадени заявки за продължение на онлайн образованието ", разяснява и просветният министър Красимир Вълчев, който посети Професионалната гимназия по превоз и енергетика „ Хенри Форд ” в София в деня, в който учениците от трите класа там се връщат присъствено в клас. Преди ден той заяви, че учениците, учащи се от у дома, са към 1400, само че ситуацията е динамична - част от тях премислят решението си и се връщат в учебно заведение. Днес той разяснява, че следва разбор на данните в народен мащаб, като приблизително 1200 възпитаници ще останат на образование в домашни условия.

" Февруари и март са рискови месеци от епидемиологична позиция. Виждате каква е обстановката в целия свят, само че няма по какъв начин обаче да спрем да живеем, учим и да се движим. Образованието е това, което си заслужава да предприемем обмислен риск. Ако обстановката се утежни, ограниченията още веднъж ще се затегнат. Опасността учениците още веднъж да се върнат вкъщи остава , министърът на опазването на здравето сподели какви са стойностите - 200 на 100 хиляди души заболеваемост ", разяснява още просветният министър, представен от БГНЕС. По думите му обстановката остава непредвидима, само че към този миг няма заплаха учениците от 1 до 4 клас още веднъж да се върнат вкъщи.

Той позволи и ако ситуацията остане като в този момент, при идната ротация на учениците - след две седмици в клас би трябвало да с върнат тези от 5.10 и 11 клас - МОН да обмисли опцията в клас да се завърнат повече паралалеки в главните учебни заведения (до 7-и клас). " Това което сме създали като модел на ротация на фона на цялата непредвидимост на ситуацията е в прогимназиален стадий 1 клас, в гимназиален стадий 2. В единия случай 2 от 5, в другия 1 от 3. Има в действителност дребна разлика сред 33% и 40% въпреки това, само че в случай че обстановката не се утежни, ще помислим за идващия интервал тези учебни заведения, които са с по-малочислени паралелки, да могат да тръгнат повече класове в прогимназиален стадий " , съобщи той.

 

 

КАРАНТИНА, ТЕСТОВЕ, ВАКСИНИ 

Карантинираните възпитаници в София са малко над 1000. В цялата страна пък те са 2400 - 1700 от тях са възпитаници, другите са деца от детските градини. По отношение на тестването на учителите за ковид през днешния ден здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че 22 251 са учителите от близо 90 000-те в системата, които са били тествани с бързи антигенни проби, като единствено 45 от тях са се оказали позитивни. При непедагогическия личен състав позитивни са 16 души от 6291-ма тествани. 

" Масовото тестване на учители и непедагогически личен състав сподели, че 2 на 1000 проби са положителни от близо 28 000 теста, което е 0.2%. В отделни учебни заведения има по 2-3-ма болни, т.е. може да приказваме за клъстер, само че все още не може да приказваме за по-сериозно разпространяване на болестта, изключително в детските градини “, разяснява и министър Вълчев.

По отоношение на почналото педи дни ваксинирането на педагозите, през днешния ден още веднъж бе припомнен делът на деклариралите предпочитание да се ваксинират - към 24 на 100. В София досега са се имунизирани над 500 учители.

 

НАВАКСВАНЕ

Учениците, които са натрупали в допълнение дефицити по време на онлайн образованието, ще имат спомагателни занимания, е електронна среда също може да се навакса пропуснатото ", разяснява още просветният министър. Според него в 1 и 4 клас е имало не по-малко образование в класната стая от предишни години, когато е имало екскурзии, грипни ваканции, влошена метеорологична конюнктура. " Имаме 3-4 седмици електронно учене в начален стадий. Няма закъснение в тези класове. При 5 и 12 клас учителите ще имат много работа, с цел да компенсират ", сподели още той. По думите му 313 учебни заведения, което е към 13% от всички образователни заведения, са избрали да учат през юни месец повече за сметка на декември и ще удължат образователната година - с 3 седмици за 1-3 клас и с 2 седмици за 4-6 клас. При тях първият период към момента не е завършил.

 

МАТЕРИАЛ ЗА ИЗПИТИТЕ

Дали ще има редуциране на изпитния материал при външното оценяване в края на 7 и 12 клас ще бъде оценено през април месец, стана ясно от думите на просветителния министър.  " Всяка година последните 2-3 тематики нормално не се включват ", уточни той.

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР